2019-08-20 00:55

Pokusa

Klub    Seniora   ,,PoKUSa”

Klub Seniora ,,PoKUSa” to pokusa na różnorodne smaki życia, to zapęd na wszystko co nas ominęło, na co dotychczas nie mieliśmy albo czasu, albo odwagi.

To pokusa aby wyjść z domu, aby depresji powiedzieć NIE, aby być wielkim, aby uwierzyć w siebie.

Powstaliśmy dla pobudzenia aktywności seniorów ich zorganizowania i pożytecznego zagospodarowania.

Kapitałem Klubu są ludzie – emeryci i renciści, którzy go stworzyli i w ramach jego struktur działają oddając swoją wiedzę, bogate doświadczenie i czas – w myśl idei POMÓŻMY SOBIE WZAJEMNIE.

Celem naszego działania jest współpraca i integracja środowiska senioralnego w gminie i powiecie poprzez pobudzanie aktywności mieszkańców. To również integracja międzypokoleniowa. To przeciwdziałanie wykluczaniu, głównie społecznemu i cyfrowemu osób starszych.

Działamy, realizując projekty z zakresu edukacji oraz szeroko rozumianej aktywizacji (tej fizycznej jak i mentalnej) seniorów.

Jesteśmy organizacją pozarządową, apolityczną, neutralną światopoglądowo.

Prototypem Klubu Seniora było Stowarzyszenie. Myśl o założeniu Stowarzyszenia kiełkowała w głowach seniorów bardzo długo. Ziarenko zostało zasiane podczas wycieczek rowerowych ,,Roweriada” po rubieżach gminy Jasieniec, a skrystalizowała się natomiast podczas Spotkań Kominkowych w jesienne wieczory.

Dojrzała już decyzja o założeniu Stowarzyszenia zwykłego zapadła na spotkaniu 7 grudnia 2016 roku i już 14 grudnia 2016r. zostało Stowarzyszenie Powiatowy Klub Uśmiechniętego Seniora ,,PoKUSa” wpisane do rejestru stowarzyszeń zwykłych prowadzonego przez Starostę powiatu grójeckiego pod nr 8.

Z przyczyn niezależnych od grupy doszło do rozwiązania Stowarzyszenia i wykreślenia z ewidencji stowarzyszeń zwykłych w dniu 11 marca 2019 roku. Kilka dni wcześniej na Walnym Zebraniu Członków zapadła decyzja o powołaniu Klubu Seniora ,,PoKUSa", oraz o postawieniu w stan likwidacji Stowarzyszenia.

• 1skrzynka-jabko.jpg
  • D-egz2.jpg
  • DSC_9292zpp.jpg
  • skrzynka-k-grpowe.jpg

,,PoKUSa”- skrócona nazwa stowarzyszenia powstała od kombinacji czołowych liter członu nazwy i dwóch samogłosek ( Powiatowy Klub Uśmiechniętego Seniora - ,, PoKUSa”).

Znajdźmy receptę na pogodną jesień życia i udowodnijmy, że wiek nie jest przeszkodą w realizowaniu własnych pasji.

Każdy wtorek zostanie opanowany przez seniorów w gminie Jasieniec.

Bądźmy razem na najpiękniejszych spotkaniach senioralnych.