2019-08-20 00:43

5) ,,Inkubator Projektów"

5.) ,,Inkubator Projektów"
od 30 sierpnia do 15 listopada

Celem projektu ,,Inkubator Projektów” był rozwój umiejętności planowania projektów i pozyskiwania środków w konkursach grantowych dla organizacji pozarządowych.
W ramach tego konkursu odbył się szereg szkoleń i warsztatów zwieńczony zaplanowaniem i napisaniem projektu.
Za wzorowe zaplanowanie projektu i przełożenie planu na wniosek aplikacyjny organizacje otrzymały pakiety promocyjne, w ramach których mogły zamówić materiały reklamowe dla swojej organizacji.
Stowarzyszenie Seniorów ,,PoKUSa” w ramach materiałów reklamowych otrzymało obrendowany namiot 3x6.
Namiot posłuży grupie jako wsparcie w różnych kiermaszach i spotkaniach integracyjnych.
Projekt ,,Inkubator Projektów’’ był realizowany w ramach ,,Aktywne Organizacje z Grójeckiego’’, Sfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego, a realizowany we współpracy ze Stowarzyszeniem W.A.R.K.A.

4.),,Kultura i sztuka w tanecznym zawirowaniu"

4.),,Kultura i sztuka w tanecznym zauroczeniu"

- realizacja -7 sierpnia - 31 sierpnia 2017
Taniec, a zwłaszcza taniec ludowy, związany jest z człowiekiem od zarania wieków, stanowił ważny składnik religii i nieodłączny element życia codziennego. Człowiek zawsze swoje różnorodne napięcia wewnętrzne wyrażał śpiewem i tańcem.
To właśnie było dla nas inspiracją do „odnowienia” tańca ludowego przez seniorów. Chcieliśmy sobie i innym przypomnieć jak to drzewiej bywało.
W ramach projektu zorganizowaliśmy spotkania z tańcem i zabawami tradycyjnymi. Były to cztery bardzo owocne śmiechem i żartem ubrane biesiady pokazujące kroki poloneza, polki i zabawa klapok. Finał projektu zakładał konkurs tańca – był to walc – na pikniku rodzinnym ,, Spotkajmy się nad stawami w Jasieńcu”. Psikusa sprawił nam deszczyk, który akurat postanowił uprać świat. Walc lekko zbladł, ale się nie poddał.
...................................................................................................................................................
Projekt był realizowany w ramach zadania publicznego ,,Promocja Powiatu grójeckiego poprzez upowszechnianie kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego’’ współfinansowany ze środków POWIATU GRÓJECKIEGO w terminie od 7 sierpnia do 31 sierpnia 2017 r.

,,Inicjatywa Senioralna - Ze Zbroszą za pan brat"

3.) INICJATYWA SENIORALNA 2017 – ,,Ze Zbroszą za pan brat”

- realizacja -  24 lipca – 4 listopada 2017

W ramach ,,Aktywnej Sieć Seniorów z Powiatu Grójeckiego” seniorzy rozpoczęli realizację działania Inicjatywa Senioralna - ,, Ze Zbroszą za pan brat”. Przedmiotem działania była integracja i działania na rzecz środowiska 50+, oraz współpraca z lokalnym samorządem.

Działania skierowaliśmy do seniorów z odległej wioski położonej na krańcach gminy.

Razem  stworzyliśmy warsztaty rękodzielnicze – zdobienie słoików metodą decoupage, zdobiliśmy herbaciarki, wyjechaliśmy na ,,Święto Chleba” do Muzeum Wsi Radomskiej, zaprosiliśmy seniorów na spotkanie biesiadne ,,Powitanie Jesieni”. Zwiedzaliśmy razem ciekawe miejsca w gminie Jasieniec biorąc udział w rajdzie rowerowym zorganizowanym przez samorząd lokalny z okazji ,,Dnia Sportu”.

Seniorzy ze Zbroszy Dużej zaszczycili nas swoją obecnością podczas spotkania z samorządem gminy kończącym projekt.

Spotkanie było bardzo owocne. Poznaliśmy potrzeby i oczekiwania seniorów niezrzeszonych, możliwości współpracy z samorządem gminnym, zaoferowaliśmy swoją pomoc i głos doradczy w sprawach dotyczących problemów ludzi starszych. Uzgodniliśmy zasady współpracy między seniorami, a samorządem.

Spotkanie zgromadziło 45 osób.

,,Jarmark Tradycji - zabawy rękodzielnicze"

1.),,Jarmark Tradycji - zabawy rękodzielnicze"

projekt trwający od 01.06.2017 – 30.09.2017 -

Nasze Stowarzyszenie zrealizowało na wareckim rynku grant ,,Skrzynka z Kulturą”. Celem projektu było  wprowadzenie nowej jakości życia społecznego w centrum miasta poprzez integrację środowiskową. Cel osiągnęliśmy przez inspirację rodziny do wspólnych zajęć twórczych.

Zabawa była przednia, gdyż zajęcia odbywały się na rynku, przy naturalnych dźwiękach miasta, i były narażone na różne zabawne przygody. Wiatr szarpał serwetki, wykradał co się dało, deszczyk starał się coś umyć, coś wykąpać.

W klimatycznej skrzynce powstały piękne kwiaty z rajstop, zakładki, statuetki zdobione metodą decoupage. Mieszkańcy Warki poznali zasady tworzenia wiklinowych przedmiotów, plecionych z wikliny papierowej. Dzieci z radością malowały i plotły. Wyrosły prześliczne przedmioty malowane sercem i duszą , okraszone śmiechem. Skrzynka tętniła życiem.

Część zajęć związaną z projektem przekorny wietrzyk zagonił pod dworkowy dach. Tam odbyły się zajęcia dla seniorów ze Stowarzyszenia ,,PoKUSa” oraz innych bardziej wprawnych twórców. Stworzone zostały skrzyneczki metodą decoupage połączoną z metodą embosingu.

W dworkowym zaciszu powstały też bardzo ciekawe okrągłe pudełka z efektem skóry.  Tak wspaniałe rzeczy powstały pod okiem instruktora decoupage pani Doroty.

Projekt zakończyliśmy 3 września na runku wareckim w ,,Skrzynce z Kulturą” JARMARKIEM TRADYCJI wspólnie ze Stowarzyszeniem ,,Animator”.

Stowarzyszenie ,,Animator przygotowało warsztaty śpiewu ze śpiewaczką ludową Marią Siwiec, budowę prostych instrumentów grających oraz zabawę przy muzyce tradycyjnej z kapelą Lipce z Wygnanowa.

Stowarzyszenie ,,PoKUSa” po raz ostatni zorganizowało na rynku warsztaty rękodzielnicze i pochwaliło się powstającą ,,Kawiarenką Senioralną …” w ramach projektu z Działaj Lokalnie.

W kawiarence było swojskie jadło – chleb ze smalcem, miód z bułką, ciasto, kawa, herbata i wiele innych rarytasów łaskoczących podniebienie.

Realizując projekt zależało nam na tchnieniu radości w centrum miasta, na zainspirowaniu społeczności wareckiej rękodziełem, pobudzeniu tradycji twórczych i na dobrej zabawie.. Chcieliśmy aby ,,Skrzynka z Kulturą “ zaiskrzyła niepowtarzalnym blaskiem na szlaku jabłkowym i była niezapomnianym elementem projektu ,,Jabłkowa Warka - Owoc Naszej Pasji”.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Grant ,, Skrzynki z Kulturą” dla projektu ,,Jarmark Tradycji – zabawy rękodzielnicze”.

Program ,,Skrzynka z Kulturą” realizowany przez ,,Dworek na Długiej” był elementem projektu ,,Jabłkowa Warka- Owoc Naszej Pasji realizowany przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A.

Senioralna Kawiarenka w zaczarowanym świecie marzeń

2.) ,,Senioralna Kawiarenka w zaczarowanym świecie marzeń”

- ,,Działaj Lokalnie” - realizacja 01 06 – 30 11 2017

Głównym celem projektu było stworzenie klimatycznego, przytulnego miejsca spotkań zarówno dla młodszych jak i starszych mieszkańców naszego regionu. W Magicznej Kawiarence ze świata marzeń, wymiana zainteresowań różnych grup wiekowych znalazła swój finał.

W ramach projektu powstały warsztaty w zaczarowanym świecie rękodzielniczym. Cudne przedmioty uskrzydliły ich twórców i pozwoliły uwierzyć w siebie, uwolniły duszę. Utworzyły się nici nowych przyjaźni dając nadzieję na ciekawsze życie wewnętrzne i duchowe uczestników warsztatów i wielu innych spotkań biesiadnych.

Kawiarenka podczas krystalizowania swojego formatu odwiedziła rynek w Warce, ugościła kursantów kursu komputerowego, odwiedziła ,,Piknik Rodzinny – Spotkajmy się nad stawami” i brała udział w ,,Jarmarku Tradycji – zabawy rękodzielnicze”, oraz pokazała się na spotkaniu Samorządu Lokalnego z Seniorami podczas zakończenia projektu ,,Inicjatywa senioralna”.

Obecnie,

wieża wydając dźwięki budzi wspomnienia, zachęca do tańca, tworzy klimat i nastrój podczas spotkań którym towarzyszy zapach szarlotki stojącej na okrągłym stoliczku, warsztatom rękodzielniczym i spotkaniom dyskusyjnym -.

…………………………………………………………………………………………………

Projekt był zrealizowany w ramach programu ,,Działaj Lokalnie X”.

,,Działaj Lokalnie X” to program PAFW realizowany przez ARFP i ODL- Stowarzyszenie W.A.R.K.A. mający na celu aktywizowanie lokalnych społeczności wokół różnych celów o charakterze dobra wspólnego.