2019-08-20 00:46

,,Jarmark Tradycji - zabawy rękodzielnicze"

1.),,Jarmark Tradycji - zabawy rękodzielnicze"

projekt trwający od 01.06.2017 – 30.09.2017 -

Nasze Stowarzyszenie zrealizowało na wareckim rynku grant ,,Skrzynka z Kulturą”. Celem projektu było  wprowadzenie nowej jakości życia społecznego w centrum miasta poprzez integrację środowiskową. Cel osiągnęliśmy przez inspirację rodziny do wspólnych zajęć twórczych.

Zabawa była przednia, gdyż zajęcia odbywały się na rynku, przy naturalnych dźwiękach miasta, i były narażone na różne zabawne przygody. Wiatr szarpał serwetki, wykradał co się dało, deszczyk starał się coś umyć, coś wykąpać.

W klimatycznej skrzynce powstały piękne kwiaty z rajstop, zakładki, statuetki zdobione metodą decoupage. Mieszkańcy Warki poznali zasady tworzenia wiklinowych przedmiotów, plecionych z wikliny papierowej. Dzieci z radością malowały i plotły. Wyrosły prześliczne przedmioty malowane sercem i duszą , okraszone śmiechem. Skrzynka tętniła życiem.

Część zajęć związaną z projektem przekorny wietrzyk zagonił pod dworkowy dach. Tam odbyły się zajęcia dla seniorów ze Stowarzyszenia ,,PoKUSa” oraz innych bardziej wprawnych twórców. Stworzone zostały skrzyneczki metodą decoupage połączoną z metodą embosingu.

W dworkowym zaciszu powstały też bardzo ciekawe okrągłe pudełka z efektem skóry.  Tak wspaniałe rzeczy powstały pod okiem instruktora decoupage pani Doroty.

Projekt zakończyliśmy 3 września na runku wareckim w ,,Skrzynce z Kulturą” JARMARKIEM TRADYCJI wspólnie ze Stowarzyszeniem ,,Animator”.

Stowarzyszenie ,,Animator przygotowało warsztaty śpiewu ze śpiewaczką ludową Marią Siwiec, budowę prostych instrumentów grających oraz zabawę przy muzyce tradycyjnej z kapelą Lipce z Wygnanowa.

Stowarzyszenie ,,PoKUSa” po raz ostatni zorganizowało na rynku warsztaty rękodzielnicze i pochwaliło się powstającą ,,Kawiarenką Senioralną …” w ramach projektu z Działaj Lokalnie.

W kawiarence było swojskie jadło – chleb ze smalcem, miód z bułką, ciasto, kawa, herbata i wiele innych rarytasów łaskoczących podniebienie.

Realizując projekt zależało nam na tchnieniu radości w centrum miasta, na zainspirowaniu społeczności wareckiej rękodziełem, pobudzeniu tradycji twórczych i na dobrej zabawie.. Chcieliśmy aby ,,Skrzynka z Kulturą “ zaiskrzyła niepowtarzalnym blaskiem na szlaku jabłkowym i była niezapomnianym elementem projektu ,,Jabłkowa Warka - Owoc Naszej Pasji”.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Grant ,, Skrzynki z Kulturą” dla projektu ,,Jarmark Tradycji – zabawy rękodzielnicze”.

Program ,,Skrzynka z Kulturą” realizowany przez ,,Dworek na Długiej” był elementem projektu ,,Jabłkowa Warka- Owoc Naszej Pasji realizowany przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A.