2019-08-20 00:56

,,Inicjatywa Senioralna - Ze Zbroszą za pan brat"

3.) INICJATYWA SENIORALNA 2017 – ,,Ze Zbroszą za pan brat”

- realizacja -  24 lipca – 4 listopada 2017

W ramach ,,Aktywnej Sieć Seniorów z Powiatu Grójeckiego” seniorzy rozpoczęli realizację działania Inicjatywa Senioralna - ,, Ze Zbroszą za pan brat”. Przedmiotem działania była integracja i działania na rzecz środowiska 50+, oraz współpraca z lokalnym samorządem.

Działania skierowaliśmy do seniorów z odległej wioski położonej na krańcach gminy.

Razem  stworzyliśmy warsztaty rękodzielnicze – zdobienie słoików metodą decoupage, zdobiliśmy herbaciarki, wyjechaliśmy na ,,Święto Chleba” do Muzeum Wsi Radomskiej, zaprosiliśmy seniorów na spotkanie biesiadne ,,Powitanie Jesieni”. Zwiedzaliśmy razem ciekawe miejsca w gminie Jasieniec biorąc udział w rajdzie rowerowym zorganizowanym przez samorząd lokalny z okazji ,,Dnia Sportu”.

Seniorzy ze Zbroszy Dużej zaszczycili nas swoją obecnością podczas spotkania z samorządem gminy kończącym projekt.

Spotkanie było bardzo owocne. Poznaliśmy potrzeby i oczekiwania seniorów niezrzeszonych, możliwości współpracy z samorządem gminnym, zaoferowaliśmy swoją pomoc i głos doradczy w sprawach dotyczących problemów ludzi starszych. Uzgodniliśmy zasady współpracy między seniorami, a samorządem.

Spotkanie zgromadziło 45 osób.