2019-08-20 00:36

4.),,Kultura i sztuka w tanecznym zawirowaniu"

4.),,Kultura i sztuka w tanecznym zauroczeniu"

- realizacja -7 sierpnia - 31 sierpnia 2017
Taniec, a zwłaszcza taniec ludowy, związany jest z człowiekiem od zarania wieków, stanowił ważny składnik religii i nieodłączny element życia codziennego. Człowiek zawsze swoje różnorodne napięcia wewnętrzne wyrażał śpiewem i tańcem.
To właśnie było dla nas inspiracją do „odnowienia” tańca ludowego przez seniorów. Chcieliśmy sobie i innym przypomnieć jak to drzewiej bywało.
W ramach projektu zorganizowaliśmy spotkania z tańcem i zabawami tradycyjnymi. Były to cztery bardzo owocne śmiechem i żartem ubrane biesiady pokazujące kroki poloneza, polki i zabawa klapok. Finał projektu zakładał konkurs tańca – był to walc – na pikniku rodzinnym ,, Spotkajmy się nad stawami w Jasieńcu”. Psikusa sprawił nam deszczyk, który akurat postanowił uprać świat. Walc lekko zbladł, ale się nie poddał.
...................................................................................................................................................
Projekt był realizowany w ramach zadania publicznego ,,Promocja Powiatu grójeckiego poprzez upowszechnianie kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego’’ współfinansowany ze środków POWIATU GRÓJECKIEGO w terminie od 7 sierpnia do 31 sierpnia 2017 r.