2019-08-20 01:04

Stowarzyszenie Seniorów ,,PoKUSa" w I półroczu 2018

Stowarzyszenie Seniorów ,,PoKUSa” w Jasieńcu zakończyło pierwsze półrocze swojej pracy w 2018r. Działania Stowarzyszenia zdominowały warsztaty rękodzielnicze z różnymi grupami społecznymi.

Od stycznia do czerwca seniorzy przeprowadzili 9 warsztatów:

Trzy warsztaty wielkanocne – decoupage - pisanki na drewienku w:

• przedszkole ,,Bajkowy Świat” w Jasieńcu,
  • Publiczna Szkoła Podstawowa im. ks. Czesława Sadłowskiego w Zbroszy Dużej,
  • młodzież  w Nowym Mieście nad Pilicą w projekcie z Równaj Szanse CIM ,,Punkt marzeń''

Trzy warsztaty - Palmy wielkanocne i pisanki

• warsztat dla chętnych

Dwa warsztaty decoupage na podobraziu i  jedne florystyczne w:

• Środowiskowy Dom Samopomocy w Woli Łychowskiej w projekcie „Oparcie społeczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi” edycja 2018

Działania seniorów kierowane były w tym czasie nie tylko w kierunku warsztatów, ale i integracji senioralnej i międzypokoleniowej. Było to duże integracyjne spotkanie przy tradycyjnej muzyce na żywo seniorów z powiatu grójeckiego, spotkanie wielkanocne w PSP im. ks. Cz. Sadłowskiego i spotkanie wielkanocne seniorów w gm. Jasieniec.

Współpraca ze Świetlicą Wiejską doprowadziła do II edycji wydarzenia ,,Kiermasz Wielkanocny”.

Z inicjatywy seniorów tuż przed gminą zakołysały się na wierzbie wesołe pisanki, a w budynku pod drzewkiem świątecznym z pisankami stanęły kolorowe palmy i wiosenne hiacynty. Następnie miejsce wielkanocnego drzewka zajęła wystawa zdjęć i kronika ukazujące pracę Stowarzyszenia ,,PoKUSa” w poprzednim roku. Wystawa miała na celu zainspirować seniorów i zachęcić do integracji i wspólnych działań.

Seniorzy z ,,PoKUSy” wzięli również udział w II Olimpiadzie Sportowej Seniora, gdzie głównym celem była integracja w duchu sportowym i dobra zabawa.

Seniorki ze Stowarzyszenia ,PoKUSa'  jako wolontariuszki uczestniczyły w Nocy Bibliotek organizowanej przez Gminną Bibliotekę Publiczną i Świetlicę Wiejską w Jasieńcu.

Fotorelacje, notatki i wspomnienia można obejrzeć na fb, Stowarzyszenie Seniorów ,,PoKUSa”.